Piatra Neamţ în prima jumătate a secolului XX
Piatra-Neamț este municipiul de reședință a judeţului Neamţ, Moldova, România. Situat pe valea Bistriţei, în nord-estul României, se află pe DN 15 la 360 km de Bucureşti, 65 km de Bacău, 28 km de Bicaz, 47 km de Roman şi 45 km de Tg.Neamţ.
Este aşezat pe terasele râului Bistriţa, în Depresiunea Cracău-Bistriţa, la o altitudine de 310 - 430 m. Este înconjurat de culmile: Cernegura (851 m) la sud, Pietricica (527 m) la est, Cozla (665 m) la nord, Cârlomanu (642 m) la nord-vest şi Bâtca Doamnei (455 m) la sud-vest, culmi care reprezintă ultima treaptă a Carpaţilor la contactul cu Subcarpaţii şi care sunt alcătuite din roci sedimentare (gresii, marne, şisturi argiloase, conglomerate) cu numeroase fosile de peşti.
Clima este influenţată de prezenţa munţilor din jur care împiedică pătrunderea curenţilor reci dinspre nord. Aşadar, climatul are veri scurte şi răcoroase, toamne lungi şi ierni blânde. Vânturile dominante sunt cele de vest, nord-vest şi briza de munte.
Apele: Bistriţa cu afluenţii săi:Cuejdi, Sarata, Borzoghean, Doamna
Lacul de acumulare Bâtca Doamnei
Flora: Munţii din jur sunt acoperiţi cu păduri de fag, stejar, pin, molid, de amestec, arbuşti şi poieni cu păşuni
Fauna: mistreţul, căprioara, iepurele, bursucul, veveriţa, dihorul, gaiţa, mierla, piţigoiul, cioara, vrabia, ciocănitoarea, păsări migratoare, iar în ape: cleanul, obletele, boişteanul
Istoric: Cele mai vechi mărturii arheologice provin din epoca de piatră, iar, mai apoi, multe dovezi despre istoria acestei zone se referă la civilizaţia geto-dacică (Cetatea Bâtca Doamnei). Prima atestare într-un document intern datează de la 31 iulie 1431, când Alexandru cel Bun dăruieşte Mânăstirii Bistriţa "...o casă a lui Crăciun din Piatra". Aşezarea cunoaşte o importantă dezvoltare în tinpul lui Ştefan cel Mare, când a fost construită Curtea Domnească, Biserica "Sf. Ioan" şi Turnul-clopotniţă. Ulterior, oraşul are o existenţă tot atât de frământată ca şi istoria ţării.
Patronul spiritual al oraşului este Sf. Ioan Botezătorul. Ziua oraşului: 24 iunie.